Plavko

Plavko je nevjerovatno radoznao. Zanima ga sve! Kad kažemo sve, to ne znači samo kad je ručak ili ima li još čokolade, nego baš sve! Zašto sija sunce? Kako raste drvo? Kako djeluje privlačna sila crne rupe i kakva je veza crne rupe sa Ajnštajnovom teorijom relativiteta? Zašto? Kako? Ko? Ponekad zbog svoje radoznalosti zadaje glavobolje odraslima, jer nisu u stanju da odgovore na sva njegova pitanja. Često ga pitaju ima li kraja tvojim pitanjima dragi Plavko? A kraja nema.

 

Mnogo voli školu i iz svih predmeta ima odlične ocjene. Posebno voli geografiju, jer sanja o tome da proputuje cijeli svijet i upozna mnoga mjesta i ljude. U razredu je cijenjen i drugarice i drugari ga često pitaju za savjet. Ponekad im pomaže i sa zadaćama, ali to je tajna.

 

Plavko je izuzetno ponosan na to da je prvi član Ekolavovog tima, naravno nakon Ekolava. O tome postoji i jedna zanimljiva priča. Jednoga dana na kraju školske godine, mladi Plavko se vraćao tužan iz škole, jer nije znao šta da radi sa svojim starim sveskama. Nije želio da ih baci u običnu sivu kantu, jer je dobro znao da će se zbog novih svesaka morati posjeći još drveća iz šume. Tada je sreo, kako mnogi u šumi kažu, najmudrijeg stanovnika Zelene šume, Ekolava. Iskusni Ekolav je Plavku objasnio da se šuma može spasiti, jer postoje plavi kontejneri u koje se odvaja papir od kojeg se nakon reciklaže prave nove sveske.

 

Ekolav je, iznenađen zbog toga što djeca ne znaju mnogo o reciklaži, odlučio da napravi tim za zaštitu prirode. Čim je Plavko čuo za to, dotrčao je i počeo da postavlja pitanja. Ekolav je bio strpljiv učitelj i sada ima odličnog saradnika. Postavio je Plavka za glavnog i odgovornog lava za papir i sada mladi lav vrlo rado svima nadugo i naširoko objašnjava prednosti odvajanja otpada i vrlo brzo je postigao značajne rezultate. Završio je i kurs za pravljenje origamija i često ih slaže, dobar je u tome, ali kada „slučajno“ pogriješi vrlo dobro zna šta da radi sa papirom.

 

Kada je saznao da ga Ekolav želi povesti sa sobom na putovanja, skakao je od sreće, što je čudno za njegovu, inače smirenu i ozbiljnu, narav. Mislimo da je vrlo uzbuđen, jer će imati šansu da djeci objašnjava prednosti odvajanja papira.
 
 

OSTALI ČLANOVI TIMA

 

ekolav-min  kapljica-min
 
zucko-minmunja